Dit weekeinde ontvingen wij het schokkende bericht dat één van onze oud-leden Jolin van der Hoogte vorige week woensdag in Parijs op 17-jarige leeftijd veel te vroeg is overleden. Jolin schermde bij onze vereniging vanaf 2014 maar besloot in de zomer van 2019 haar lidmaatschap te beëindigen om voorrang te geven aan haar eindexamen bij het Gymnasium te Hilversum.

Jolin was een uiterst talentvol, humorvol en vrolijk persoon. Zij was ook uitgesproken in haar meningen, met name wanneer iets tegen haar gevoel voor rechtvaardigheid indruiste. Op een goede dag genoot zij volop van het leven en – bij de vereniging dan – van het schermen. Maar ook wanneer ze een dag wat somberder binnen kwam kon zij haar frustratie goed wegwerken met het schermen.

Daarbij komt dat ze niet alleen schermde, maar ook viool speelde en – op het Gymnasium – deed aan amateurtoneel. In het laatste wist ze bij een hoofdrol in de musical ‘de Drie Musketiers’ haar schermen ook op indrukwekkende wijze te combineren met haar rol als Constance, de geliefde van d’Artagnan.

Wat wij ons vooral herinneren is echter haar enthousiasme en steun voor haar medeschermers. Ook na haar vertrek hield zij contact met een wisselende groep vrienden en kennissen binnen de groep oudere jeugd die schermen in Baarn. Het is deze groep die haar in september kort voor haar vertrek naar Parijs voor een taalcursus als laatsten nog zagen.

In het bovenstaande  videofragment zien wij Jolin niet direct als schermster maar als violiste. Met  haar medeschermers nam zij het  initiatief voor een muzikale hommage aan het medisch team dat bij een van haar medeschermers een positief keerpunt had bereikt in zijn strijd tegen een aangeboren ziekte. Het was Jolin ten voeten uit en tekent hoe zij in het leven stond. Zo zullen wij haar ons blijvend herinneren. Jolin wij zullen je missen en gedenken.

Maîtres Sjoerd en Lars en het bestuur van Schermvereniging Vívás

P.S.: Er is een officiële herdenkingssite. Mocht je hier iets op willen schrijven stuur dan even een WhatsApp bericht naar (06) 44 892 469 voor de link.

Jolin (2002 – 2020)