De huidige wapens – floret, degen en sabel – zijn redelijk recente ontwikkelingen in de lange geschiedenis van het schermen.

de drie wapens

De floret is het oudste van de drie wapens en ontwikkeld als oefenwapen voor het duel. We spreken dan over de 15e/16e eeuw. Het tweehandig benutte ridderzwaard raakt in onbruik en het rapier wordt het meest benutte wapen. Een lichtere uitvoering hiervan was de hofdegen (epée de cour, smallsword).

Eind 18e eeuw komt ook de militaire sabel in de mode als officierswapen en handwapen voor de cavalerie. Dit zware wapen wordt sinds het midden van de 19e eeuw ook in schermscholen benut. Pas aan het eind van de 19e eeuw – met de ontwikkeling van het schermen als sport – komt de lichte sabel zoals wij die nu kennen als oefen- en duelleerwapen in gebruik.

De degen is ontwikkeld als duelleerwapen (épée de combat) in het midden van de 19e eeuw. Het hieruit voortkomende wedstrijdwapen, dat wij nu nog kennen, benadert met het volledige lichaam als trefvlak waarschijnlijk nog het meest de condities van het duel. De degen is het enige zgn. conventieloze (lees: zonder regels) wapen in de schermsport.