Treffers en trefvlak

De floret is net als de degen een steekwapen. De treffer kan dan ook uitsluitend als steek op het trefvlak geplaatst worden en dient een druk van 500 gram te hebben. Bij het elektrisch schermen wordt dit bereikt door middel van een ‘drukknop’ (bouton) op de punt van het wapen die slechts met een dergelijke druk ingedrukt kan worden. Bij een slag met het wapen op bij opleggen van de punt wordt de bouton niet ingedrukt. Van de drie wapens heeft de floret het kleinste trefvlak. Slechts de torso is bij dit wapen geldig trefvlak. In de video hieronder wordt een en ander op een rijtje gezet, waarbij met name aandacht is voor de prioriteit van de aanval, in het Nederlands vaak vertaald als ‘recht van aanval’. De term ‘recht’ is in die zin misleidend dat beide schermers voortdurend aan het manoeuvreren zijn om de prioriteit (over) te nemen. Je krijgt het niet, je neemt het.

 bron: Sports Explainer / The FIE Channel, 2020 

Het wapen

Floret met revolvergreep

Van de drie wapens is de floret het lichtst. De kling is even groot als de degen maar weegt ongeveer de helft. De greep kan variëren tussen de revolvergreep, de traditionele, rechte Franse greep, en de Italiaanse greep die een dwarsgeplaatste pareerstang heeft waar de vingertoppen tegenaan rusten. De kom van het wapen is klein, omdat de hand in tegenstelling tot degen en sabel green trefvlak is. De kling van het wapen is zeer soepel, iets dat bij elektrisch schermen gebruikt om met behulp van een zijdelingse zwiep (flick) de punt net rechtstandig op het trefvlak te plaatsen.

Franse greep
Italiaanse greep

Het gebruik

De floret is vooral een snel wapen. Het nodigt uit tot een beweeglijke stijl van schermen, waarbij een goede techniek zeer tot zijn recht komt. Door de geldende regel van het recht van aanval kunnen zeer complexe situaties ontstaan, die hoge eisen aan de jurering stellen. Het beperkte trefvlak maakt wering en riposte (de overname van aanval na een wering of ontwijking) van waarschijnlijk groter belang dan bij de beide andere wapens.

Elektrisch en mechanisch

De niet-elektrische of mechanische floret is het standaard beginnerswapen. Vrijwel alle schermers hebben hier ooit wel op geschermd. Het wapen is duidelijk herkenbaar aan het ontbreken van de bouton en een plastic dopje op de punt.

Omdat er sprake is van een beperkt trefvlak is het elektrisch schermen met een floret niet alleen een kwestie van het wapen zelf. De schermer draagt tevens een overvest van geleidend materiaal dat net als het wapen met bedrading aan de meldapparatuur is aangesloten. Wordt er een treffer op een geldig trefvlak gemaakt, dan loopt er voor korte tijd een een zwak stroompje van de ene schermer over zijn tegenstander naar de meldapparatuur. Een ongeldige treffer zorgt voor aarding, hetgeen een witte lamp doet branden. Net als bij de andere wapens wordt er geschermd op een geleidende loper, zodat eventuele treffers op de grond geen valse meldingen geven.