De eerste afbeelding van het gebruik van steekwapens vinden we in het oude Egypte, ongeveer 2000 jaar voor Christus. Sindsdien kunnen we ook een geleidelijke ontwikkeling van wapens, wapenrusting en schermtechnieken volgen. Rond de 15e eeuw ontwikkelt zich in Europa een gilde van schermmeesters, hoewel het schermen in die tijd nog een mengsel is van wapengebruik en worstelgrepen. Met de komst van de boekdrukkunst (1439) verschijnen ook de eerste – vaak rijk geïllustreerde – boeken over het schermen.

Rapier en main gauche

Eerst in de 16e eeuw met het ontwikkelen van lichtere wapens als het rapier neemt het schermen meer de vorm aan die we nu kennen met een nadruk op snelheid en techniek.

In de 16e tot 18e eeuw zien we steeds meer elementen verschijnen die we nu nog kennen: het plaatsen van de treffer met de punt, terwijl geweerd wordt met de kling; bepaalde delen van het lichaam worden aangeduid als trefvlak (zie illustratie bij “zien en begrijpen“); de ontwikkeling van beschermende kleding bij het volgen van lessen (met als laatste ontwikkeling in de 18e eeuw het masker).

Het ‘moderne’ – lees sport- – schermen ontstaat in 1896 in aanloop naar de eerste Olympische Spelen waar het met floret en sabel op het programma stond (degen is pas vanaf 1900 een Olympisch wapen). De regels – zoals we die nu kennen – ontstaan nog weer veel later wanneer in 1913 de Federation Internationale d’Escrime (FIE) wordt opgericht (Wikipedia)